La Fàbrica i l'esport

Fa temps que vinc insistint en la necessitat de reflexionar sobre el punt d’inflexió que significa el tancament de Fàbrica en la història del nostre poble. Entre febrer de 1983 i octubre de 1984 es va produir la lluita. Fa ara, per tant, just 25 anys.
És important reflexionar sobre aquell fet per entendre actuals reaccions i moviments. El camp esportiu no és un una excepció. Caldria reflexionar sobre com va actuar la Fàbrica en el camp esportiu. Davant l’evident dimissió de l’Ajuntament de Sagunt en les infraestructures del Port, la Fàbrica va optar per un model propi i va atorgar instal·lacions esportives pròpies als treballadors. D’esta manera al frontó del Fornàs es van produir algunes partides de pilota basca i això constituix una peculiaritat importantíssima en l’esport d’esta ciutat que s’hauria d’incentivar amb competicions entre pilotaris valencians i bascos per recordar aquells inicis.
La situació jurídica del Fornàs hauria de ser també un motiu de reflexió. La indeterminació jurídica amb que es va fer la cessió al municipi no li ha sigut de gran ajuda ni a la instal·lació ni al club que el fa servir. Caldria aclarir eixa indeterminació jurídica obrint un conveni de col·laboració amb el club per establir un dret preferent però no excloent a l’ús de les instal·lacions. En tot cas, el Fornàs no pot continuar en un limbo jurídic que només el perjudica. Un altre exemple de l’herència de la Fàbrica.
Si hui tenim una enorme tradició esportiva en una enorme diversitat de pràctiques potser li ho devem a la Fàbrica que va assumir el paper d’Ajuntament del Port i va incentivar les seues pràctiques. La tradició d’handbol o d’atletisme li deuen molt a la Fàbrica, a Begoña i a Aprendices on l’esport ocupava sempre un lloc preferent.
No sé si este missatge en una botella arribarà a algun lloc. Hi ha persones més qualificades per fer estes reflexions. Esteu convidats. Ací tindreu un lector.

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com