ERC: Lo més "in"

Des que va sorgir ERC a la meua comarca he guardat un rigorós silenci. No he considerat oportú manifestar la meua opinió més enllà d'explicar que cada persona i cada col·lectiu és lliure de presentar-se a les eleccions de la manera i amb la condició que considere oportú. Han passat les eleccions. ERC porta ja un temps funcionant i ja s'ha anat definint amb declaracions i posicionaments. I com a responsable polític ja puc tindre una opinió més o menys feta.
En primer lloc, tinc clar que han nascut "contra" el BLOC. Som la seua obsessió, allà on s'han presentat -Faura, Sagunt i Albalat- han basat el seu missatge en ser antibloc. Esta posició ha estat compartida amb l'altra força de l'esquerra tradicional (Izquierda Unida). La seua primera base d'entrada ha caigut pel seu propi pes. A pesar d'això no han arribat ni a l'1% del vot a Sagunt. Tindrien que multiplicar per 8 el seu resultat.
Però imagine que continuaran ahí. Perquè són lo més "in".
Són lo més in-conscient que n'hi ha. Prova d'això és el seu lema "perquè vols". Per això els ha de votar la gent. Clar que sí. I per què si no? Sense cap programa local, sense ni una proposta local que tinga a vore amb el funcionament de l'Ajuntament. Necessàriament ha de ser un vot capritxós, un vot irreflexiu, un vot en clau quimèrica.
Son lo més in-coherent que n'hi ha. L'anterior lema era "sense complexos: País Valencià". Anem a veure. No és sense complexos? Digueu-li Països Catalans. No són tan coherents? Tan valents? Tant d'esquerres? La incoherència no s'acaba ahí. Els complexos continuen. Ara són "esquerra". Ja no són ni ERC ni ERPV. Són "esquerra". Per què amagar la marca? Per què no dir "republicana" i "de Catalunya". Algun complex? Algun problema de marqueting?
I més enllà d'això: ara són l'esquerra independent. Qualsevol persona sap que el terme independent es refereix per alteritat. Independent de qui? de què? A mi me falta un -ista. No hem quedat que no tenim complexos? Cap problema. Que expliquen que són independentistes. Que volen una comunitat política indepedent que arriba desde Salses a Guardamar. Una gran catalunya, amb capital a Barcelona, monolingüe catalana.
En el missatge, poca cosa nova. Són el típic producte de l'esquerra tradicional, enfadada i apocalíptica de sempre. Començant pel seu nom ja neguen la possibilitat de formar part de l'àmbit de les esquerres. Esquerra. Ja està. Registrat. Ningú més ho pot ser. Copyright. Seguint per la seua vocació d'oposició. Un article recent comença felicitant-se perquè a Sagunt el PP noha tret majoria absoluta. Toca't el nas. Eixe és el seu objectiu en la vida.
Estic cansat que facen servir el terme "convergent" sense tindre ni la més remota idea de que va. Sóc convergent. Sí. Sóc un socialdemocrata -esquerra en la totalitat de la societat occidental- que creu en les polítiques en positiu, en l'estudi i la racionalització dels problemes i especialment crec en les solucions de consens. I sóc capaç de parlar amb quasi tots. Sí. També amb el PP. Però jo no sóc el BLOC. El BLOC manté un ampli espectre ideològic basat claríssimament en posicionaments d'esquerres. Cert que hi ha elements més moderats com jo però la interacció, en estatuts i posicionaments és nítidament d'esquerres.
No ho havia fet fins ara i segurament no ho tornaré a fer. ERC té el mateix pes electoral que el vot en blanc o el partit del cannabis. I en certa manera combina elements de les dos opcions.

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com