Olimpisme, Drets Humans i Canvi Climàtic

En estes mateixes pàgines vaig llegir un article que comentava la no conveniència de mesclar política i esport. No puc estar més en desacord. Crec en la política com a una de les activitats més nobles al servei dels altres. Però reconec la versió negativa més estesa. Crec que l’autor volia referir-se als partits polítics i no a la política com a activitat i denominador comú dels valors d’una societat. És cert, crec que cap partit té dret a apropiar-se d’activitats esportives, a vincular-se amb el seu projecte, sempre parcial, de la realitat i del futur.
Però si anem al tema de fons, política i esport han tingut una relació intensa des del principi. La carrera de marató sorgeix d’un acte bèlic (en aquella època polític). Els jocs olímpics sorgeixen amb una finalitat política: evitar les guerres (enfrontament militar) amb competicions (enfrontaments esportius). No parlaré hui de les implicacions en política esportiva, planificació, infraestructures i foment de l’esport.
La història de l’esport, en esta línia d’argumentació, ha donat grans lliçons a la política. En cada moment històric l’esport ha sigut el reflex de la realitat i ha posat llum als conflictes a superar. Un atleta negre guanyava la medalla d’or davant el precursor de la superioritat de la raça ària. En la guerra freda la tensió i la polarització entre el comunisme i el capitalisme. La diversitat cultural i ètnica, l’esperit olímpic (allò important és participar) són valors “polítics” compartits per tots.
Enguany torna a passar, en l’època dels drets humans i de la presa de consciència del canvi climàtic els Jocs Olímpics li posen llum als dos aspectes. Un atleta de primera categoria no podrà córrer la marató perquè té asma i la contaminació de la força econòmica emergent i més contaminat del món no li ho permet. A Tibet els drets humans no són respectats. La comunitat internacional oficial calla. Els ciutadans parlem.

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com