La inestabilitat congènita municipal per a www.elperiodicodeaqui.com

L'Ajuntament de Sagunt només ha tingut un període de relativa estabilitat mentre el valencianisme polític ha tingut la valentia d'assumir el repte. Abans i després, Sagunt ha sigut ingovernable. Gestionable. Però ingovernable.
Un bon polític ha de saber gestionar la realitat. La decisió de gestionar la realitat o enfrontar-se a ella és de les més complicades que afronta un polític responsable. Ni et pots negar a tot per sistema ni pots assumir tot com a regla general. El criteri per decidir les línies roges que delimiten el camp dificulten la simplificació conceptual que requereix la política actual. Per dir-ho d'una manera clara, a la gent no li agraden els grisos. Necessita saber si les coses són blanques o negres. I això en política: no existeix.
La realitat és que a l'Ajuntament de Sagunt cap força política a curt i mitjà termini aconseguirà una majoria suficient per governar en solitari. Per tant, la realitat a la que no ens podem enfrontar -sinó gestionar. és la necessitat d'un pacte polític. Per tant, i per fer de la necessitat virtut hem de connotar d'aspectes favorables la pactabilitat. De fet, en les pròximes eleccions un elector intel·ligent hauria de preguntar per la combinatòria de pactes. Això, aproximant-se a aquesta realitat d'una manera positiva.
Pactar no és tacar-se les mans amb els aspectes negatius del company, sinó arribar a solucions comunes i positives per a una majoria social. No hem d'oblidar mai quines són les altres opcions indesitjables. Una no decisió o una decisió retardada també és una decisió. Una mala decisió però una decisió. Els temps són importantíssims en política i en economia. I en època de crisi encara més.
Evidentment, el negociador d'un pacte és coneixedor que el cost és diferent segons la distància inicial. Per parlar clar, el cost d'un pacte amb una força antagònica no és el mateix que fer-ho amb una força pròxima ideològicament. Però el bon polític ha de saber arribar a pactes a un cost adequat sense fer-ho a qualsevol preu.
Els ciutadans, els elements mediàtics, els elements polítics i cívics hauríem d'anar fent pedagogia. Pactar és imprescindible. Fem-ho bé.

Carles López Cerezuela per a www.elperiodicodeaqui.com

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com