¿Quin Pla d'Ocupació per a Sagunt?

Dins del desert d'idees en el qual s'ha convertit la política municipal el debat sobre el Pla d'Ocupació és certament atraient per l'intercanvi de posicions ideològiques. El punt de partida és un ingrés "sobrevingut" o "extraordinari" de 5 milions d'Euros per a l'Ajuntament de Sagunt. L'oposició d'esquerres ha guanyat una partida dialèctica evident si bé és cert que ho ha fet estranyament al seus principis.
D'inici hi havia una primera batalla conceptual bàsica i que va ser fàcilment guanyada aplicant un mecanisme bàsica d'economia familiar (molt de moda últimament des de la frase "no podemos gastar más de lo que ingresamos"). Si hi havia un ingrés extraordinari s'havia de relacionar amb una despesa extraordinària. Això no és del tot cert ni és un silogisme útil ni sòlid però ha quallat prou bé i ja tot el món pensa que ha de ser així. No és del tot cert perquè l'ingrés deriva de l'activitat ordinària municipal i si ningú planteja que una despesa extraodinària (pèrdua de la sentència de la Plaça Angel Perales) s'ha de pagar amb un ingrés extraordinari no veig perquè el mecanisme funciona al revés. Això en termes conceptuals, en termes econòmics un ingrés extraordinari en qualsevol empresa pot derivar-se cap a diversos conceptes o diluir-se en el concepte general. De fet, la dilució ha sigut un mecanisme de solidaritat tradicional de l'esquerra.

Siga com siga, no solament ha quallat esta idea sinó també que el finalisme de la inversió ha de ser un Pla d'Ocupació amb contractació directa i no un conjunt d'inversions per exemple. Sobre aquesta qüestió tradicionalment l'esquerra havia fugit de la contractació directa per part de les institucions fora de les oposicions i el concurs oposició. La contractació directa ha sigut un patrimoni habitual del poder (PP-PSOE) per afavorir el pessebrisme (persones captives de vot a canvi de faena) i és una font inesgotable de problemes pel que fa a injustícies, criteris.... etc...ja que afavoreix l'enxufisme. Tant és així que les salvetats legals són d'una dimensió enorme ja que la legislació és restrictiva en este tipus de contractació. En el cas pràctic de l'Ajuntament de Sagunt, l'informe jurídic del Secretari admet este tipus de contractació només per netejar muntanyes.
Tant és l'espenta de l'oposició en acudir a la contractació directa que s'accepta aquesta premisa de dedicar els diners quasi íntegrament a aquesta tasca. Aleshores naix el dubte de qüestionar ¿si forem lliures per dedicar 5 milions d'euros ho faríem a netejar muntanyes? ¿Quin és el retorn de la inversió? Genera efecte palanca per generar inversió indirecta? Genera ocupació estable o sostenible? Tot això evidentment des del respecte a la falta de prevenció d'incendis forestals que cada estiu ens acompanya i que se li han de dedicar recursos evidentment.
Tots estos criteris són bandejats pel criteri de "supervivència", és a dir, donar una espècie de "renda bàsica" a una sèrie de veïns que ho estan passant malament per la seua situació de desocupació. I és ahí on naix la pregunta trampa i qualsevol que vulga proposar altres alternatives està perdut. Com negar-li a algú el pà del qual alimentar-se? A pesar de la famosa dita "donar un peix o ensenyar a pescar" ha arribat un moment en el qual estem disposats a gastar 5 milions d'euros en garantir una renda bàsica per a un determinat número (no podrán ser tots) de parats. Haurem de triar quins. El repartiment de l'escasessa és dur i la gestió de la misèria és dura.
Per tant, el debat està entrampat. I ho està perquè l'esquerra que tradicionalment hauria d'haver optat pel foment de l'economia productiva, la inversió en el talent i els emprenedors, l'impuls d'iniciatives empresarials, ha optat per una opció "assistencialista".
En un cas teòric on un partit fora lliure per fer allò que creu de trellat, una espècie de "Espai en Blank" caldria sentar-se a parlar sobre un pressupost global on aprofitar l'ingrés extraordinari per generar tantes múltiples iniciatives multiplicadores com se puga des de l'àmbit local.
A Sagunt és una altra cosa.


copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com