Identitarisme i territorialisme: Del taronja al verd

Ja portava temps assumint com a certa una idea no el·laborada. Era més una sensació que una construcció racional i analítica. Una equació feta que no sabía ni com plantejar ni com resoldre. Des de fa molt de temps, però especialment des de la meua estada a Equador, he vingut notant que el meu vector identitari ideològic (nacionalisme valencià-valencianisme) es venia diluint.
Això em provocava una certa sensació d'incoherència que no em feia sentir massa bé del tot. Ho solucionava dient que el vector continuava existint però resultava atenuat davant altres vectors que havien crescut (especialment ambientalisme i justícia social).
Siga com siga llegint el llibre La abundancia frugal de Serge Latouche he donat amb la clau del trencaclosques. M'agrada que les coses estiguen quadrades. L'evolució ideològica que defense en realitat és la mateixa que he dibuixat sense saber-ho passant del Bloc a Iniciativa. És el pas de l'identitarisme al territorialisme. Sense voler ser massa ontològic ni metafísic ni massa atrevit crec que he passat de creure en unes persones amb característiques comunes a creure en unes persones arrelades a un territori. La idea de territori entesa no com a un espai de "defensa" sinó com un espai de "convivència". Defensa Latouche al seu llibre la inevitabilitat del decreixement siga mitjançant alguna catastròfe o siga mitjançant un procés de degeneració d'esta societat basada en l'energia barata i el consumisme. En eixe futur inevitable haurem de gestionar la relocalització de les xarxes humanes i per tant el sentit de "comunitat pròxima" serà determinant per resoldre la major part dels problemes.
I em sembla molt curiós que és exactament això el que vaig vore a Intag (Equador). Les aldees es deien "comunitats" i proporcionaven el mínim indispensable per viure, arrelats al territori constituïen una "nació sense estat".
Ara ja sé que continue sent valencià i valencianista sense ser identitarista ni ètnic, visc i pense arrelat a un territori indispensable per a construir un futur inevitablement de_creixent.

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com